Το Οικονομικό Δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας [ΕΚΤ] αποτελεί ένα εκ των πιο σημαντικών μέσων επικοινωνίας που διαθέτει η ΕΚΤ, καθώς παρουσιάζει τα οικονομικά στοιχεία και δεδομένα, τόσο εντός της Ζώνης του Ευρώ όσο και εκτός αυτής, βάσει των οποίων το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ λαμβάνει τις αποφάσεις του. Η παρούσα σύνοψη του Οικονομικού Δελτίου καλύπτει τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 14 Απριλίου του 2022 και τα οικονομικά στοιχεία και εξελίξεις που αναφέρονται αφορούν στην περίοδο από 10 Μαρτίου έως 13 Απριλίου του 2022. Για να διαβάσετε την πλήρη σύνοψη πατήστε εδώ.
Ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και η εξάπλωση της πανδημίας SARS-Cov-2 στην Ασία, έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του παγκόσμιου εμπορίου και την δημιουργία νέων ελλείψεων σε πρώτες ύλες. Οι τιμές των βασικών αγαθών έχουν υποχωρήσει από τις 10 Μαρτίου, με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να έχουν μειωθεί κατά 18% και 30%, αντιστοίχως. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ τον Φεβρουάριο αυξήθηκε στο 7,7%, και αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία ως απόρροια της συνεχούς αύξησης των τιμών των βασικών αγαθών. Τέλος, τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας προέβησαν σε αύξηση των επιτοκίων τους τον Μάρτιο.
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ζώνης του Ευρώ μειώθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και εκτιμάται στο 5,3% για το σύνολο του έτους. Η ΕΚΤ αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για τα έτη 2022 και 2023. Το ποσοστό ανεργίας στην Νομισματική Ένωση συνέχισε την καθοδική του πορεία τον Φεβρουάριο όπου βρέθηκε στο 6,8%. Τέλος, παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, που τόνωσε την οικονομική δραστηριότητα, οι υψηλές τιμές ενέργειας που ακολούθησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν συμβάλει στην μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία τον Μάρτιο έφτασε στο κατώτατο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει ΕνΔΤΚ αυξήθηκε στο 7,5% τον Μάρτιο, επηρεασμένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον υψηλό ενεργειακό πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, ο ενεργειακός πληθωρισμός βρέθηκε στο 44,7% τον Μάρτιο, από το 32% του Φεβρουαρίου, ενώ οι αξιοσημείωτες αυξήσεις του επηρεάζουν και άλλες συνιστώσες του πληθωρισμού. Τέλος, βάσει υπολογισμών των αγορών ο πληθωρισμός, στην Ζώνη του Ευρώ, αναμένεται να κορυφωθεί περίπου στο 8% το τρίτο τρίμηνο του 2022, να βρεθεί υπό του 7% στο τέλος του ίδιου έτους και να σταθεροποιηθεί λίγο παραπάνω από 2,5% το 2025.
Η μέση σταθμισμένη ως προς το ΑΕΠ απόδοση των κρατικών δεκαετών ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 1,35%, ένω των ΗΠΑ στο 2,55%. Παράλληλα, οι τιμές των μετοχών των τραπεζικών ιδρυμάτων και των μη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ζώνη του Ευρώ αυξήθηκαν κατά 4,4% και 5,2%, αντιστοίχως. Τέλος, η ονομαστική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, κατά την εξεταζόμενη περίοδο, υποτιμήθηκε κατά 1,9% έναντι των 42 πιο σημαντικών εμπορικών εταίρων της Ευρωζώνης.
Τα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ξεκίνησαν να αντικατοπτρίζουν τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στα επιτόκια αγοράς, αν και παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2022, τα πιστωτικά κριτήρια δανεισμού προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2022, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές, τις διαταραχές από την πλευρά της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις υψηλές τιμές της ενέργειας και των εισροών. Οι πολιτικές της ΕΚΤ συνέχισαν να υποστηρίζουν τις συνθήκες χρηματοδότησης, αλλά οι τράπεζες αναμένουν η στήριξη αυτή να μειωθεί τους επόμενους έξι μήνες, με την ευεργετική επίδραση των αγορών τίτλων από το Ευρωσύστημα να αναμένεται να γίνει αρνητική με την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
04 Μάιος
0