Το Οικονομικό Δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας [ΕΚΤ] αποτελεί ένα εκ των πιο σημαντικών μέσων επικοινωνίας που διαθέτει η ΕΚΤ, καθώς παρουσιάζει τα οικονομικά στοιχεία και δεδομένα, τόσο εντός της Ζώνης του Ευρώ όσο και εκτός αυτής, βάσει των οποίων το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ λαμβάνει τις αποφάσεις του. Η παρούσα σύνοψη του Οικονομικού Δελτίου καλύπτει τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 21 Ιουλίου του 2022 και τα οικονομικά στοιχεία και εξελίξεις που αναφέρονται αφορούν στην περίοδο από 9 Ιουνίου έως 20 Ιουλίου του 2022. Για τους λόγους αυτούς η Get Involved ετοιμάζει μια περιεκτική αναλύση του Οικονομικού Δελτίου, επιδιώκοντας την καλύτερη επικοινωνία των αποτελεσμάτων του.
Το υψηλό επιπέδο πληθωρίσμου και η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, παγκοσμιώς, έχουν συμβάλει στον μετριασμό της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Ο ετήσιος γενικός πληθωρισμός του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των κρατών μελών του ΟΟΣΑ συνέχισε την ανοδική του πορεία, καθώς τον Μάιο βρέθηκε στο 9,6%, από το 9,2% του Απριλίου. Σε αυτή την αυξήση συνέβαλε σημαντικά ο πληθωρισμός ενέργειας. Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά 14% από τις 9 Ιουνίου, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν δραστικά κατά 119%, ως επακόλουθο της σημαντικής μείωσης της προσφερόμενης ποσότητας.
Το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης (εκτός της Ιρλανδίας) αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση. Η εν λόγω αυξήση υποστηρίχθηκε από το άνοιγμα της οικονομίας και την ισχυρή δραστηριότητα στον τουριστικό κλάδο, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον υψηλό πληθωρισμό, τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης και την αβεβαιότητα. Παραλλήλα, οι επενδύσεις στην Νομισματική Ένωση (πλην της Ιρλανδίας) αυξήθηκαν κατά 1,5% σε τριμηνιαία βάση υποστηριζόμενες από την ανάπτυξη των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης.
Ο πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή [ΕνΔΤΚ] έφτασε στο 8,6%, νέο ιστορικά υψηλό, τον Ιούνιο, από το 8,1% του Μαΐου. Η αύξηση οφείλεται στον αυξημένο πληθωρισμό τροφίμων, τόσο για τα επεξεργασμένα, όσο και για τα ακατέργαστα τρόφιμα. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ “ECB’s Survey of Professional Forecasters” οι προβλέψεις για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό για το 2026 αυξήθηκαν στο 2,2%.
Η μέση σταθμισμένη ως προς το ΑΕΠ απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 1,99%, επηρεασμένη από την μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων μηδενικού κινδύνου και την άνοδο των spreads ως απόρροια της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία. Αντιστοίχως, οι τιμές των μετοχών των τραπεζικών ιδρυμάτων και των μη-χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων της Ζώνης του Ευρώ μειώθηκαν κατά 12,67% και 2,84% αντίστοιχα, αντανακλώντας κυρίως την επιδείνωση του κλίματος κινδύνου και την περεταίρω απαισιοδοξία για την μακροπρόθεσμη κερδοφορία. Τέλος, η ονομαστική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ υποτιμήθηκε κατά 4,2% έναντι των 42 πιο σημαντικών εμπορικών εταίρων της Νομισματικής Ένωσης.
Τα επιτόκια τραπεζικού δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αυξήθηκαν περαιτέρω τον Μάιο, καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία μεταβολή των τελευταίων δύο δεκαετιών. Παραλλήλα, τα πιστωτικά πρότυπα για δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά για την αγορά κατοικίας έγιναν σημαντικά αυστηρότερα το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Παρά αυτές τις εξελίξεις, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά παρέμεινε ισχυρός τον Μάιο.