Το Οικονομικό Δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας [ΕΚΤ] αποτελεί ένα εκ των πιο σημαντικών μέσων επικοινωνίας που διαθέτει η ΕΚΤ, καθώς παρουσιάζει τα οικονομικά στοιχεία και δεδομένα τόσο εντός της Ζώνης του Ευρώ, όσο και εκτός αυτής, βάσει των οποίων το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ λαμβάνει τις αποφάσεις του. Η παρούσα σύνοψη του Οικονομικού Δελτίου καλύπτει τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022. Tα οικονομικά στοιχεία και οι εξελίξεις που αναφέρονται στην σύνοψη αφορούν την περίοδο από 9 Ιουνίου έως 7 Σεπτεμβρίου του 2022. Για τους λόγους αυτούς η Get Involved ετοιμάζει μια περιεκτική ανάλυση του Οικονομικού Δελτίου, επιδιώκοντας την καλύτερη επικοινωνία των αποτελεσμάτων του. Για να διαβάσετε την πλήρη σύνοψη πατήστε εδώ.
Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε και αναμένεται να συνεχίσει την ίδια πορεία, ως απόρροια του υψηλού πληθωρισμού, των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών και των παρατεταμένων φαινομένων συμφόρησης στις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη παραμένουν υποτονικές, με το παγκόσμιο πραγματικό ΑΕΠ (πλην της Ευρωζώνης) να υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 2,9% το 2022, κατά 3,0% το 2023 και κατά 3,4% το 2024. Παράλληλα, ο ετήσιος γενικός πληθωρισμός του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των κρατών μελών του ΟΟΣΑ, εξαιρουμένης της Τουρκίας, βρέθηκε στο 8% τον Ιούλιο. Τέλος, αν και οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν εξαιτίας της προβλεπόμενης μειωμένης ζήτησης, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν περεταίρω, κυρίως λόγω της μείωσης προσφοράς από την Ρωσία.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η οικονομική δραστηριότητα στην Ζώνη του Ευρώ επωφελήθηκε από το άνοιγμα της οικονομίας και το πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Επίσης, ο ρυθμός ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ της Ζώνης του Ευρώ αναμένεται να βρεθεί στο 3,1% για το 2022, στο 0,9% για το 2023 και στο 1,9% για το 2024. Αντίθετα, αν και η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,3% σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια από τον υψηλό πληθωρισμό και την αυξημένη αβεβαιότητα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat για τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ αυξήθηκε φτάνοντας το 9,1%. Ο πληθωρισμός ενέργειας συνεχίζει να ασκεί σημαντική ανοδική πίεση, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 38,3%. Παράλληλα, ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων αυξήθηκε περαιτέρω τον Αύγουστο σε 4,3%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΚΤ, τον Σεπτέμβριο ο γενικός πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα, υποχωρώντας στις μέσες τιμές του 5,5% για το 2023 και του 2,3% για το 2024.
Κατά την εξεταζόμενη περίοδο οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων της Νομισματικής Ένωσης κατέγραψαν μια μικρή αύξηση, με την σταθμισμένη ως προς το ΑΕΠ απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου της Ζώνης του Ευρώ να φτάνει περίπου το 2,3%. Αντιθέτως, κατά την ίδια περίοδο οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών σημείωσαν πτώση με τις τιμές των μετοχών των μη-χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων [ΜΧΕ] και των τραπεζικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης να μειώνονται κατά 5,7% και 11,3% αντίστοιχα. Στις αγορές συναλλάγματος, η ονομαστική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ υποτιμήθηκε κατά 2,9% έναντι των νομισμάτων των 42 πιο σημαντικών εμπορικών εταίρων της Ευρωζώνης.
Τα τραπεζικά επιτόκια των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αυξήθηκαν περαιτέρω από τα τέλη Μαΐου, καθώς οι τράπεζες περιόρισαν την προσφορά των δανείων τους. Παράλληλα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του δανεισμού προς τις ΜΧΕ αυξήθηκε στο 7,7% τον Ιούλιο , από το 6,9% του Ιουνίου. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα “Consumer Expectation Survey” που πραγματοποίησαν εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ, οι προσδοκίες των καταναλωτών για οικονομική ανάπτυξη μειώθηκαν, ενώ οι προσδοκίες τους για τον κίνδυνο να βρεθούν άνεργοι αυξήθηκαν.
Σύμφωνα με προβλέψεις της ΕΚΤ το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης στη Ζώνη του Ευρώ θα εξακολουθήσει να βελτιώνεται. Πιο αναλυτικά, ο λόγος του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 5,1% του ΑΕΠ μετά από το πρωτοφανές 7,1% του 2020, ενώ προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω φτάνοντας το 3,8% του ΑΕΠ το 2022, το 2,9% το 2023 και το 2,7% το 2024. Τέλος, ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ της Νομισματικής Ένωσης αναμένεται να συνεχίσει να υποχωρεί σταδιακά φτάνοντας περίπου το 90% το 2024.
05 Οκτ
0