Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) αναπτύχθηκαν ώστε τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, να βρουν κοινό έδαφος και να αποκτήσουν κοινές επιδιώξεις με σκοπό την δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας και κοινωνίας, αλλά και ως ένα εργαλείο μέτρησης της προόδου των κρατών αυτών στις εν λόγω επιδιώξεις. Ως αποτέλεσμα, η βιωσιμότητα αποτελεί την σημαντικότερη επιδίωξη για τη σύγχρονη οικονομία και κοινωνία, επηρεάζοντας τον τρόπο λειτουργίας των υπερεθνικών φορέων, των κυβερνήσεων, των οργανισμών και των εταιρειών, μεταξύ άλλων ενδιαφερομένων.
Για τους παραπάνω λόγους, η Get Involved αποφάσισε το 2020 να ξεκινήσει το εγχείρημα “Sustainability Literacy and Perspectives”, μέσα από το οποίο εκτιμάται η επίδραση της ηλικίας, του φύλου, του επιστημονικού υποβάθρου, όπως και οι γνώσεις για τα ζητήματα βιωσιμότητας στις αντιλήψεις των νέων γύρω από την βιωσιμότητα. Η εν λόγω πρωτοβουλία υλοποιείται μέσω ετησίου ερωτηματολογίου, που απευθύνεται σε νέους Έλληνες φοιτητές και πτυχιούχους πανεπιστημίων, ηλικίας 18 έως 29 ετών, και διαφόρων ακαδημαϊκών υποβάθρων. Με αυτόν τον τρόπο, η Get Involved προωθεί επίσης τις απόψεις και τις αντιλήψεις των νέων Ελλήνων σε θέματα βιωσιμότητας.
Sustainability Literacy and Perspectives II
The Emerging Role of SDGs in the Greek educational system and everyday life
Τα κύρια ερωτήματα του “Sustainability Literacy and Perspectives II: The Emerging Role of SDGs in the Greek educational system and everyday life” είναι ο ρόλος των Πανεπιστημίων στην προώθηση και πληροφόρηση των εξελίξεων της Βιωσιμότητας [Στόχος 4: Ποιοτική Εκπαίδευση], ο βαθμός επίδρασης της βιωσιμότητας στις καταναλωτικές προτιμήσεις [Στόχος 12: Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή] αλλά και η εξέλιξη των πεποιθήσεων πάνω στην βιωσιμότητα. Το σύνολο των 17 ερωτήσεων, τόσο των ερωτήσεων γνώμης όσο και των γενικών γνώσεων, επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στην Ελλάδα και τις εγχώριες εξελίξεις. Το ερωτηματολόγιο απαντήθηκε ηλεκτρονικά και με πλήρη ανωνυμία του δείγματος.
Από όλες τις εξεταζόμενες παραμέτρους, μόνο το φύλο παρατηρήθηκε να επηρεάζει τόσο τις πεποιθήσεις πάνω στην βιωσιμότητα, αλλά και το πως αυτή ερμηνεύεται. Στο σύνολο του δείγματος καταγράφηκε, βάσει των γνωστικών ερωτήσεων, γνωστική ανεπάρκεια πάνω σε εγχώρια κοινωνικοοικονομικά ζητήματα, όπως το ποσοστό των γυναικών σε υψηλόβαθμες διευθυντικές θέσεις, αλλά και η κατάταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει των εκπομπών του θερμοκηπίου ανά κάτοικο.
Παράλληλα, καταγράφηκε μια αξιοσημείωτη διαφορά στο βαθμό που τα Πανεπιστήμια ενημερώνουν και πληροφορούν για την Βιωσιμότητα και τον βαθμό που θα όφειλαν να ενημερώνουν και να πληροφορούν, σύμφωνα με το δείγμα μας.
Επίσης, παρατηρήθηκε πως η ενεργή ενασχόληση μιας επιχείρησης με τους στόχους της βιωσιμότητας επιδρά σημαντικά στις καταναλωτικές προτιμήσεις του δείγματος. Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε ισχυρή προτίμηση του δείγματος να δοθεί προτεραιότητα στον περιβαλλοντικό πυλώνα. Τέλος, για δεύτερο συνεχόμενο έτος ο Στόχος 8: Αξιοπρεπή Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη θεωρήθηκε ως ο πιο σημαντικός για την σύγχρονη Ελλάδα από το σύνολο των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Get Involved για την προώθηση της επίγνωσης πάνω στα ζητήματα της βιωσιμότητας. Για τον λόγο αυτό η Get Involved είναι θετική στην επικοινωνία για δυνητικές συνεργασίες προώθησης των πορισμάτων της έρευνας, αλλά και στην προώθηση των δεδομένων από τα οποία προέκυψαν τα εν λόγω αποτελέσματα.